به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، مردم اردن، فردا (سهشنبه - ۱۰ نوامبر) به پای صندوقهای رأی خواهند رفت تا در سایه شرایط دشوار اقتصادی و معیشتی و بحران شیوع کرونا در کشور، نمایندگان جدید پارلمان این کشور را انتخاب کنند.
به نوشته پایگاه خبری شبکه آمریکایی «الحره»، از مجموع ۱۰ میلیون نفر جمعیت اردن، ۴.۵ میلیون نفر واجد شرایط رأیدهی هستند و طی این انتخابات ۱۳۰ نماینده خود را انتخاب خواهند کرد و از مجموع کرسیهای پارلمانی، ۱۵ کرسی به زنان اختصاص یافته است.
بنا بر این گزارش، هزار و ۶۷۴ نامزد از جمله ۳۶۰ زن برای رسیدن به کرسیهای پارلمانی با یکدیگر رقابت خواهند کرد و ۴۵ هزار نیروی امنیتی در هزار و ۸۸۰ مرکز رأیگیری در سراسر این کشور در روز انتخابات مستقر خواهند شد.
عبدالله دوم، شاه اردن دستور داده تا تدابیر و اقدامات لازم برای برگزاری انتخابات شفاف در عین حفظ سلامتی شهروندان به دلیل شیوع کرونا اتخاذ شود.
در این انتخابات پارلمانی که هر چهار سال یکبار برگزار میشود، حزب «جبهه العمل الاسلامی»، شاخه سیاسی اخوان المسلمین و مهمترین حزب اپوزیسیون در اردن نیز شرکت دارد. نامزدهای این انتخابات نیز نمایندگانی از سوی عشائر بزرگ اردن، افراد مستقل، چپگرایان و شماری از بازرگانان این کشور هستند که اغلب آنها در برنامههای خود، شعارهایی با محتوای معیشتی و مرتبط با مشکلات اقتصادی این کشور انتخاب کردهاند.
اقتصاد اردن بشدت تحت تاثیر حوادث سوریه و عراق قرار گرفته است و این کشور میزبان صدها هزار آواره سوری است که باری بر دوش اقتصاد ضعیف اردن به شمار میروند.
از سوی دیگر شیوع ویروس کووید ۱۹ بر شدت بحران اقتصادی این کشور افزوده است. تنها در بخش گردشگری، اردن سه میلیارد دلار از درآمدهای خود در هشت ماهه گذشته را از دست داده که این امر عواقب زیانباری برای اقتصاد این کشور و وضعیت معیشت مردم آن به همراه داشته است. از سوی دیگر به دلیل شیوع کرونا، بیش از یکصد هزار نفر در اردن تاکنون مبتلا شدهاند و در این میان یکهزار نفر جان خود را از دست دادهاند.
به همین دلیل است که به اعتقاد کارشناسان، سال ۲۰۲۱، سال دشواری برای اردنیها محسوب خواهد شد. بویژه که بدهی اردن به ۴۵ میلیارد دلار رسیده و درصد بیکاری نیز در نیمه سال جاری به ۲۳درصد افزایش یافته است. این در حالی است که اردن به میزان زیادی به کمکهای خارجی به ویژه صندوق بینالمللی پول متکی است.
«عریب الرنتاوی» مدیر مرک پژوهشهای سیاسی «القدس» پیشبینی میکند که به دلیل بحرانهای اقتصادی و اجتماعی و نیز نگرانی مردم از ابتلا به کرونا، این انتخابات با اقبال ضعیفی همراه باشد.
به همین دلیل است که چند روزی است در شبکههای اجتماعی درخواستهایی مبنی بر به تاخیر افتادن این انتخابات به دلیل شیوع کرونا طرح میشود اما دولت بر برگزاری انتخابات در موعد مقرر تاکید دارد. بر اساس قانون اساسی اردن، حداکثر چهار ماه پس از انحلال پارلمان که در سپتامبر گذشته روی داد، باید انتخابات برگزار شود.
«موسی المعایطه» وزیر امور سیاسی و پارلمان اردن میگوید: موعد کنونی برای برگزاری انتخابات مناسبتر و بهتر از برگزاری آن در فصل زمستان است.
«عادل محمود» تحلیلگر سیاسی اردن نیز پیشبینی میکند که انتخابات کنونی اردن با استقبال ضعیفی همراه باشد زیرا مردم این کشور با وضعیت معیشتی دشواری در سایه شیوع کرونا مواجهند. دلیل دیگر این عدم استقبال این است که رأی دهندگان به نامزدهای معرفی شده اعتماد ندارند زیرا آنها برنامههای انتخاباتی شفافی ارائه نکردهاند و برنامههای آنها در حد شعار طرح شده است.
رنتاوی نیز در این خصوص میگوید که اغلب مردم اردن معتقدند که پارلمان نقشی حاشیهای در نظام سیاسی اردن دارد و قوه مجریه تقریبا زمام همه امور را در دست دارد لذا انتخابات تغییری ایجاد نمیکند.
بر اساس این گزارش، پژوهشهای صورت گرفته نشان میدهد که مردم بیشتر با انگیزههای عشائری یا دینی و برای رأیدادن به نماینده نزدیک به خود در انتخابات شرکت میکنند.
انتهای پیام/ص